ÇİKOLATANIN BİLİNMEYENLERİ

     7'den 70'e herkesin çok sevdiği, görünce bile mutlu olduğu çikolata, söylenenlerin tersine oldukça faydalıdır. Sağlık açısından birçok hastalığa iyi gelen çikolatanın yararlarını sizin için araştırdık. Çikolatanın yararları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir gelin beraber inceleyelim.

ilk TÃœRK çikolata fabrikası ile ilgili görsel sonucu     ilk TÃœRK çikolata fabrikası ile ilgili görsel sonucu

     ÇİKOLATA NEDİR?

      Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecektir. En fazla yetiştirilen yer Fildişi Sahilleri'dir. Kakao ağacının acı bir tadı vardır. Tohumlarının mayalanmasının ardından kurutulan kakaonun acı tadı yok olur. Kurutulmuş olan tohumlar işlemi yapılır. Bu öğütme sonucundaysa kakao tozu elde edilir. Bu aşamalardan sonra kakao tozuna süt ve şekerin eklenmesiyle çikolata oluşur.

sıvı çikolata ile ilgili görsel sonucu

     TARİHÇE

      Milattan önce, büyük olasılıklarla Olmeklerden oluşan bir grup Güney Amerika'da kakao ağacı yetiştirir. Mayalar, bir hayvanın bu ağaçtan bir meyve kopardığına şahit olur. Mayalar zamanla bu çekirdekleri nasıl kullanacaklarını öğrenirler. M.S. 600 yılında çikolatalı bir içecek yaparlar.
     Efsaneye göre Aztek Kralı günde 50 fincan çikolata içiyordu. Azteklerde ve Mayalarda çikolata içmek çok önemliydi. Bu içeceği kraliyet ailesi, yöneticiler, rahipler, rütbeli askerle, onurlandırılmak istenen tüccarlar içiyorlardı.
     İspanyol kaşif Kristof Kolomb 16. yy'da Orta Amerika'ya yaptıkları gezide Aztek kralı bu çikolatalı içeceği kaşife sunar. Kaşif de bu içeceği vatanına götürüp hazırlanmasını öğretir. İspanyollar bu içeceği şekerli olarak içmeye başladılar. 80 yıl sonra İngiltere'de içecek yapılmak üzere katı çikolata satan "çikolata evleri" bütün Avrupa'ya yayıldı.
     1700'lü yıllarda İngilizler bu içeceklere süt katmaya başladı. 
     Türkiye'nin ilk yerli üretim yapan çikolata fabrikasıysa Cumhuriyet'ten 3 yıl sonra, 1927'de Feriköy'de kuruldu.
     Bugüne kadar bulunan en eski çikolatanın izlerine 2600 yıllık bir çömleğin içinde rastlanmıştır.

ilk TÜRK çikolata fabrikası ile ilgili görsel sonucu

     YARARLARI

     1) En önemli özelliği sakinleştirici ve rahatlatıcı bir etki vererek mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olmasıdır.
     2) Kalp ve damar sağlığını korur. Kanın düzenli akışını sağlayarak kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi riskli hastalıklara karşı koyar. 
     3) Kolesterol seviyesini dengede tutar.
     4) Kakaonun içinde antioksidan bulunur. Böylece kanser hücrelerinin oluşmasını engeller.
     5) Kakao beyne giden damarların kan akışını destekler ve böylece beyindeki damar tıkanıklığını engeller. Beyin kanaması riskini azaltır.
     6) İçinde barındırdığı azot, lif ve yağ sayesinde zihni açar, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
     7) Böbrekten kum ve taş oluşumunu engeller.
     8) Bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır. 
     9) Kandaki şeker seviyesini dengede tutar.
     10) İnme riskini azlatır.
     11) Görme yeteneğini geliştirir.
     12) İdrar söktürücü etkisi vardır.
     13) Cilt sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
     14) Öksürük, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına iyi gelir.
     15) Demir mineralini ve kalsiyumu barındırır.
     16) Enerji verir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yoğun İnsanlar İçin Tüyolar

Obezite Nedir ? Nasıl Bu Hastalığa Yakalanmayız ?